Elődeink nyomában Erdélyben – A kirándulás

2018. június 2. és 5. között a Határtalanul elnevezésű pályázatnak köszönhetően 24 tanuló utazhatott Erdélybe. A kirándulás iskolánk 7. évfolyamát érintette.

Az utazás előtt a tanulóknak előkészítő órákon kellett részt venniük, ahol megismerkedhettek az úti céllal, a programokkal, és előzetes feladatokat kaptak.

2018. június 2-án reggel 5 órakor indult el a buszunk az intézmény elől. A határátlépést követően első állomásunk a nagyszalontai „Csonka torony” volt. Az Arany-évhez kapcsolódó programon megismerkedtünk a költő életével és munkásságával, a torony történetével, majd közösen szavaltuk el „A walesi bárdok” című ballada néhány versszakát.

Ezt követően Nagyváradra utaztunk, ahol először az Ady Múzeumot tekintettük meg, majd a főtéren sétálva a különböző művészeti stílusokat figyeltük meg az épületeken.

A 13 órás, szemet gyönyörködtető út végén megérkeztünk Torockóra, ahol a Nemzeti Összetartozás napjához kapcsolódó programsorozat zajlott. Szállásunkról tökéletes rálátásunk volt a Székelykőre, illetve az esti tűzijátékra is. A Duna-nap végén a tömeggel közösen énekeltük el a Himnuszt és a Székelyhimnuszt is.

A második napon a reggelit követően a Tordai-hasadéknál túráztunk, és megismertük a kialakulásához kapcsolódó Szent László legendát is. A sóbányászat történetét, a barlang keletkezésének körülményeit ismertük meg a Tordai sóbányában. A tiszta levegő nagyon jól esett mindegyikünknek, de a közel 700 lépcső, melyet megtettünk, nagyon fárasztó volt. A két túrát követően tértünk vissza Torockóra, ahol a helyi Néprajzi Múzeumban megismertük a vasbányászat, a helyi viseletek, iparművészeti ágak eszközeit, történetét. Este a szálláson népviseletet ábrázoló rajzokat készítettünk, és a Szent László legendát is feldolgoztuk.

Kolozsvár felé vettük az irányt a harmadik nap reggelén, ahol első állomásunk a házsongárdi temető volt. Idegenvezető segítségével több híres, Kolozsvár és hazánk történetében fontos szerepet játszó ember sírhelyét tekintettük meg. Apáczai Csere János sírjánál nemzeti színű szalaggal átkötött gyertyát gyújtottunk, és feldolgoztuk „Áprily Lajos: Tavasz a házsongárdi temetőben” című versét. Ezután a városnézés következett, ahol minden Hunyadiakhoz kapcsolódó nevezetességnél interaktív kvíz következett. A látványossághoz kapcsolódó történetekről kellett eldönteni, vajon igazak-e vagy hamisak. Délután Magyarlónára mentünk, ahol a Nemzeti Összetartozás jegyében az ottani diákokkal barátságos focimeccsen vettek részt a tanulók, illetve betekintést nyerhettünk az ottani iskolai életbe.

Az utolsó nap reggelén korán indultunk, és Déva váránál Kőmíves Kelemen balladáját dolgoztuk fel, majd élményekkel telve elindultunk hazafelé.

Miután az út fáradalmait kipihentük egy értékelő óra keretein belül áttekintettük az elmúlt napok eseményeit, felidéztük az emlékeket. A diákok értékelő lap segítségével véleményezhették a tanulmányi kirándulást. A fotókból készült prezentációt és a diákok által írt élménybeszámolókat az itthon maradt diáktársaiknak is bemutatták.

A fényképeket a kirándulásról itt tekinthetik meg: Link

Facebook Kommentek